Selamat Ulangtahun Pasukan PDRM ke-204

Assalamualaikum...

Awal pagi lagi aku dah terima satu khidmat pesanan ringkas (SMS) daripada seorang teman yang koje kat Seremban 2 Negeri Sembilan. Selamat Hari Polis ke-204, bersama memperkasa polis di raja malaysia. Dah 204 tahun rupenye pasukan PDRM ni bertapak kat Malaysia nih. Tak sangke ye. Macam tak percaya la plak. Hehehe....

Tiba-tiba, aku teringat balik kata-kata seorang otai dalam PDRM, yang dah masuk koje sejak dari tahun 1970-an. Die cakap lebih kurang macam ni, " Tak larat dah aku nak koje lama-lama walaupun dapat opsyen bersara umo 58. Pemerintah PDRM sentiasa bertukar. Jadi, arahannya pun sentiasa bertukar mengikut situasi semasa dan mengikut pemerintah yang memerintah. Aku takut, makin lame, makin pelik lak arahan nanti..."

Aku jadi pelik seketika. Ape maksud otai ni, " Aku takut, makin lame, makin pelik lak arahan nanti...".
Aku tak faham langsung. Aku duk fikir dari hari aku jumpa dia, sampai la sekarang otai tu dah pencen. Die pilih bersara umo 55 je. Heran sungguh. Tapi x pe la. Semoga aku tau gak ape yang dimaksudkan oleh beliau satu hari nanti. Pape pun, aku nak ucapkan Selamat Hari Polis yang ke-204 kepada semua anggota dan pegawai PDRM. Bersama memartabatkan PDRM di mata dunia.....
Read more...

Rindu ke?

Assalamualaikum...
Pergh! Lamenye aku tak mencurah idea dalam blog aku nih. Kesian plak blog aku ni ditinggalkan sendirian tanpa teman. Nak wat macam mane. Masa tak begitu mengizinkan. Ape nak buat. Rindu gak la kat blog nih dan kat blog kawan2 blogger yang lain. Dah lame rasenye tak menyinggah blog ke blog untuk mencedok barang secebis dua idea atau kisah sahabat2 blogger. 

Surat khabar pada masa kini sedang hangat memaparkan kisah-kisah mengenai 2 bencana yang berlaku di 2 negara yang berbeza. Jepun dengan tsunaminya, dan Libya dengan perangnya. Surat khabar yang dicetak setiap hari memang tak lupa untuk mecetak juga kisah 2 bencana yang sedang berlaku nih. Di Jepun, seluruh dunia sedang tertumpu untuk memberikan seberapa banyak bantuan yang boleh dihulurkan bagi memulihkan kembali keadaan selepas tsunami yang mengakibatkan terledaknya beberapa reaktor nuklearnya. Di Libya plak, seluruh dunia, terutama Amerika Syarikat dan Liga Eropah sedang bersemangat untuk menyerang negara Muammar Ghadafi, dengan pelbagai bantuan ketenteraan tak kira darat, laut mahupun udara.

Jika kita lihat kedua-dua bencana ini, satu bencana adalah untuk memulihkan kembali keadaan yang ditimpa kehancuran. Dan satu bencana lagi adalah untuk menghancurkan keadaan yang selama ini aman damai. Bila aku kenang balik keadaan kedua-dua negara ni, rasa insaf la plak. Bak kata kumpulan Brothers, "Dimana nilai kemanusiaan, sebagai hamba Tuham. Hadirlah kedamaian, kami memerlukan..."
Read more...

Darah Khinzir dalam Rokok??

Assalamualaikum...
Salam sejahtera kepada semua sahabat handai saya. Petang-petang yang sejuk macam ni (kat umah aku, dah 3 petang ujan), aku nak cite sket tentang benda yang duk mengkhayalkan ramai makhluk bernama insan sejak zaman dulu. Benda ni, berasap. Ya, rokok la benda itu. Tadi tangan aku gatal sangat. Jadi aku pon duk main la mouse PC aku sambil jari-jemari aku rancak menari di atas keyboard nih. Tibe-tibe, terdetik plak kat ati sanubari aku nak search tentang pe sebenarnya yang ada dalam filter rokok. Cari punya cari, aku terjumpa satu laman web. Tajuk die "Darah khinzir dalam filter rokok". Aku tergamam seketika. Pergh! Bior betol? Aku sertakan sekali link web tu kat sini untuk korang bace dan puaskan hati memasing. Kalo aku tak bagi link karang, cakap aku tipu pulak. Same-same la bace yer...


dan 


same-same la sebarkan ye...
Read more...

F Baretta, 20 butir isi Peluru...

Assalamualaikum...
Huhu...aku baru je balik dari latihan menembak. Haish, setelah 3 tahun aku berpindah ke tempat yang baru, ni la baru pertama kalinya aku gi menembak. Menggigil gak la tangan sebab lama tak menembak. Bukan sebab cuak, takut or seumpamanya. Cuma, sebab tangan tak biasa. Masuk ke peluru yang ke 4, tangan dah ok. Tak menggigil lagi. Kebetulan plak tadi, de sorang organiser untuk cari para penembak tepat untuk diserapkan ke dalam team penembak tepat. Aku harap, sesangat aku terpilih. Pas tembak je tadi, aku tengok, dalam kawasan bold tu, de 16 biji. maknenye lagi 4 kat luar kawasan. 4 biji tu mesti yang aku gigil tadi. Hampeh tol. Kalo tak, dah bleh cipta record. Hohohohohoho....Pape pon, alhamdulillah sebab tiada insiden yang tak diingini berlaku sepanjang latihan menembak tadi. Harapnye, aku terpilih untuk diserap ke shooter team. Amiiiiinn......
Read more...

Lelaki??

Assalamualaikum...
Petang2 hari d hari ke-5 tahun baru nih, aku nak cite sket tentang peristiwa yang berlaku harini. Firstly, awal pagi tadi seawal jam 6.30 pagi, aku dengan isteri aku gerak menghala ke UKM bangi. Isteri aku dapat tawaran menghadiri temuduga kecergasan pembantu penguatkuasa JPJ gred N17. Sampai awal kat sana, aku gi sarapan dulu. Tempat yang dituju, adalah pusat Suakn UKM. Dalam jam 7.45, kitorang dah berada ditempat yang dijanjikan. Tapi hampa, tengaok2 ada notis perubahan tempat temuduga. Aku kol la member aku yang study situ. Tanye Kompleks Skuasy, UKM. Rupe-rupenye belakang Pusat Sukan tu je. Selamat tak jauh. Isteri aku pun masuk ke dalam kompleks sukan tu dengan calon-calon yang lain. Tung punya tunggu, adalah dekat dua jam, isteri aku keluar tersenyum. Aku ingatkan dapat. Rupenye, kene suruh balik dulu sebab dia pregnant. Kalo de intake lagi lepas nih, die suggest untuk isteri aku cuba lagi. Tapi dia cakap nampak ade kesungguhan la. Sebab perut tengah besar pon, still datang lagi. 

Secondly, balik je dari UKM bangi tu, aku bawa isteri aku gi Klinik Mediviron untuk scan perut die. Die nak sangat scan, takpe la. Aku bawa la setelah sekian lama aku tahan dia tak bagi scan. Sampai je giliran kitorang jumpa doktor, aku masuk gak bilik doktor tu. Nak tengaok gak la pe baby tu wat dalam perut. Bila doktor on je mesin scan tu, nampak baby gera-gerak. Aku dah senyum. "My baby..." detikku dalam hati. Hehehe....Doktor cakap, wat masa nih, dia sahkan baby kitorang tu baby lelaki. Keputusan boleh berubah sebab doktor takut yang kitorang nampak tu, bukan kemaluannya, tapi tali pusat. Tapi doktor cakap 70% baby tu lelaki. Pape pon, aku redha je anak lelaki atau anak perempuan.

Doakan semoga baby tu selamat dilahirkan dan mak dia selamat melahirkan. Amiiiinn....
Read more...

Selamat Datang ke 2011

Assalamualaikum...
Bangge seyh dah masok 2011. Alhamdulillah, syukur sesangat. Di panjangkan umur untuk meneruskan kehidupan pada tahun 2011. Harapnye tahun 2011 ni lebih baik dari tahun 2010. Walaupun baru je sehari melangakh ke alam 2011, dah pelbagai cabaran menanti. First, aku nak kena kejor balik pointer sem ni. Sebab sem lepas aku jatuh teruk sebab agak bizi menguruskan majlis nikah ku. Huhu...nak tak nak, pointer kena dapat more than 2.80. Agak tough kalo dilihat balik pada subjek yang menanti. yain boleh!!

Pastu, dalam bulan April plak, isteriku dijangka melahirkan anak sulung kami. Hohoho...cabaran yang agak berat juga bagiku. Yela, tak pernah ade anak. nak mengasuh anak bukan senang wei. Imam al-Ghazali pernah cakap, jaga 100 kambing lagi senang dari mendidik seorang manusia. Bukan senang nak memanusiakan manusia. Kena plak lagi cabaran remaja masa kini banyak tol. Aduh, semoga diriku diberi kekuatan untuk menempuhi dugaan dan cabaran ini. Kalo nak didik macam didikan yang ayahku pernah berikan padaku dan adik beradik dulu, agak susah sket kot. Sebab bebudak zaman sekarang ni bukan senang. Rotan sket, lari dari umah. Haish...sakit pale dah.

Pape pon, semoga kita semua tabah dalam menghadapi cabaran 2011 ni. Chayok2!!
Read more...

Malaysia vs Indonesia

Assalamualaikum...
De 2 peristiwa gumbira yang terjadi pada 26hb Disember 2010 nih. First, seperti yang semua dah tau dan dah tengok kat TV1, team Malaysia berjaya mengalahkan team Indonesia yang dilengkapi dengan beberapa player import dengan skor 3 berbalas 0. Huiyoo. Terer tu. Ramai gak team Malaysia's supporter yang bangga dengan pencapaian terbaru team Malaysia nih. Tak kurang gak, ade suara-suara sumbang yang duk ngutuk tanpa rasa serba salah sedikit pun. "Alah, nanti main kat Indon kalah teruk la tu...". Ade ke cakap macam nih. Tak patot tol laa. Sepatotnye, di saat sukan negara kita yang tengah kehausan mencari kilauan keemasan di semua sukan yang ada nih, kita kena bagi support gak, tak banyak pon takpe. At least, ade gak la kan. Ni idak, asik kondemkan orang je tau. Ish3x....

Peristiwa kedua plak, beberapa minit sebelum jam 9 malam, akak ipar aku telah selamat melahirkan baby beliau di Hospital KPMC, Kajang. Dapat anak buah pompuan aku. Hikhikhik. Comel sangat2. Geram plak bila memikirkan bini aku di jangka melahirkan baby kitorang bulan 4 tahun 2011. Tapi x lame pon masa tu. Pejam celik, pejam celik, dah sampai saat yang dinantikan. Hehehe...

Pape pon, tahniah kepada Team Malaysia kerana menang. Keep it up. Tahniah gak pada akak ipar aku kerana selamat melahirkan baby beliau. Keep it up too. Ngehngehngeh...
Read more...